duminică, 13 august 2017

TABLETA CU ȘTIRI NECONVENȚIONALE - 94



MITICĂ DRAGOMIR – P.R.M.:
Familia e sfântă, pe când patria...
cum să vă spun, patria e sacră.”

ANTONIE IORGOVAN – P.S.D.: 
“La noi, șefii de partide
sunt ca vacile în India.“

MARIAN VANGHELIE – P.S.D.:
 “Avem nevoie de lideri adevărați, 
nu de maimuțoi implementați.“ 

***

O VORBĂ DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
O PASTILĂ DE UMOR
UN DIALOG EPIGRAMATIC

___________xxx__________

O PLACHETĂ,
CÂTEVA MEDALII 
ȘI INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala). 
Insigna - Protecția muncii
M.I.Ch. - (Ministerul industriei chimice)
Protecția muncii reprezintă ansamblul de acțiuni și măsuri pentru prevenirea riscurilor profesionale, protecția sănătății și securitatea lucrătorilor, pentru eliminarea factorilor de risc și accidentare prin informarea, consultarea, instruirea, protejarea lucrătorilor și a reprezentanților lor. În țara noastră măsurile de protecția muncii sunt reglementate prin Legea 319 din 2006 - Legea securității și sănătății în muncă si a normelor de aplicare a acesteia , norme de protecția muncii și instrucțiuni specifice de securitate și sănătate în muncă. Toate societatile comerciale sunt obligate sa asigure angajatilor lor conditiile necesare impuse de lege cu privire la Protectia Muncii. In cazul in care societatile nu detin toata documentatia necesara iar angajatii nu sunt instruiti specific cu privire la activitatea pe care o depun, angajatorul risca amenzi intre 3500 si 7000 lei. 
Conform Decretului nr. 217/1987 Ministerul Industriei Chimice si Petrochimice infaptuia politica partidului si statului in domeniile industriei chimice, petrochimice, metalurgiei neferoase, celulozei si hirtiei, asigurind valorificarea superioara a materiilor prime, materialelor, combustibililor si energiei. Ministerul Industriei Chimice si Petrochimice asigura si raspundea, in cadrul planului national unic de dezvoltare economico-sociala, de valorificarea superioara a titeiului si a altor materii prime, cresterea in ritm sustinut a productiei de produse petroliere si petrochimice, ingrasaminte, fibre si fire chimice, produse anorganice, cauciuc si mase plastice, medicamente, cosmetice, coloranti, lacuri, detergenti, metale neferoase si rare, celuloza, hârtie, utilaje si piese de schimb pentru domeniul sau de activitate. 
Medalia reuniunilor mariane - România 
(Maica Domnului)
Congregațiile Mariane sunt forme asociative în cadrul bisericii catolice mondiale, cu scopul de preamărie și rugăciune la Maica Domnului. Devoţiunea creştinilor faţă de Prea Sfânta Fecioară Maria s-a manifestat în cursul istoriei mântuirii, şi în special în momentele de cumpănă, prin instituirea de organizaţii, mişcări, congregaţii în cadrul Bisericii, dar mai ales prin ridicarea de lăcaşe de cult închinate Preacuratei. Una din aceste asociaţii, ivită încă din secolul XVI, într-o perioadă de frământări religioase, este Mişcarea mariană, cunoscută şi sub alte denumiri ca Asociaţia mariană, Congregaţia mariană etc. Originea ei se află într-un moment istoric în care tulburările religioase din timpul Reformei atacau cu violenţă pe Maria, Născătoarea de Dumnezeu.Reuniunea Mariană a fost fondată la Roma, în 1563 de către un tânăr profesor al Colegiului Roman al Societăţii lui Isus, Ioan Leonis, de origine belgian. Acesta îi aduna în jurul său pe elevii cu care se ruga împreună cerând ocrotirea Maicii Domnului şi folosind ocazia de a vorbi tinerilor despre persoana Maicii Domnului. Aceste întâlniri s-au extins cuprinzând şi adulţi, bărbaţi şi femei, care aveau o devoţiune specială pentru Fecioara Maria. 
Medalia congregațiilor mariane 
Preafericită născătoare de Dumnezeu,
mântuiește-ne pe noi!
Această mişcare s-a dezvoltat în timp, susţinută fiind chiar de cardinali, papi etc., astfel că în fiecare parohie s-au înfiinţat societăţi mariane, cu un rol social şi umanitar deosebit, pornind de la virtuţile Mariei, de la necesitatea păstrării credinţei, sfinţeniei, carităţii.În anul 1584 Papa Grigore XIII a recunoscut aceste Congregaţii Mariane care s-au răspândit în toată lumea şi i-a dat numele „Prima Primaria”. Acesteia îi sunt afiliate toate congregaţiile care beneficiază de indulgenţe şi favoruri acordate de Sfântul Scaun. Această mişcare astăzi e foarte mult răspândită făcând-o prezentă pe Fecioara Maria ca Mamă a creştinilor, pentru realizarea unităţii fraţilor în jurul Ei, ca într-o familie autentică, devenită biserică domestică. Membrii se întâlnesc periodic, îşi aleg un preşedinte, în ascultare faţă de preotul paroh.
 
Maica Domnului sau Fecioara Maria a fost, conform scrierilor Noului Testament, mama lui Iiisus din Nazaret. Conform protoevangheliei după Iacob, Fecioara Maria a fost fiica lui Ioachim și Ana. Conform Noului Testament, în momentul conceperii lui Iisus Hristos, fapt ce i-a fost revelat de către Arhanghelul Gabriel,ea era logodnica lui Iosif din Nazaret. În tradiția creștină (ortodoxă, catolică, anglicană și luterană) precum și în cea musulmană, a rămas prin minune fecioară în timpul conceperii și nașterii lui Iisus. Conform definițiilor dogmatice adoptate de Sinodul ecumenic de la Efes, din anul 431, la fel cum păcatul a venit în lume printr-o femeie – Eva - tot printr-o femeie – Maria - a venit în lume și mântuirea. Maria a fost denumită de aceea "noua Evă". Venerarea Mariei ca fecioară joacă un rol important deopotrivă în bisericile ortodoxe, cea catolică, cea anglicană și cele orientale. Un număr foarte mare de biserici și catedrale îi poartă numele, și, ca exemplu, aproximativ 70% din catedralele franceze.  
Insigna - Societatea Expresul
C.F.R. - (Căile ferate române)
Societatea Expresul CFR” a fost o asociație de ajutor deces și casă de ajutor reciproc a pensionarilor și salariaților din transporturi, comunicații și alte sectoare ale econonomiei naționale. In anul 1896 , un grup de oameni ai muncii , mecanici si fochisti , care-si doreau o viata mai buna pentru ei si semenii lor au pus bazele "Societatii Generale a Mecanicilor CFR" având ca scop acordarea de ajutoare membrilor personalului activ , pensionarilor, sotiilor si copiilor minori in cazuri de accidente, operatii si decese, astfel dând nastere Societatii "Locomotiva", care incepe sa faca inscrieri la 1 ianuarie 1896. Forma de organizare a societatii "mama" se pastreaza si in zilele noastre, bineînțeles cu imbunatatirile impuse de schimbarile sociale. La 20 aprilie 1911 ia fiinta "Societatea Pensionarilor CFR" a Casei de Ajutor Ghe.Duca care precede formarea societatii de ajutor reciproc a functionarilor CFR din Romania - EXPRESUL - fondata la 11 mai 1912 la initiativa spontana a catorva membri, impinsi de tristul spectacol al listelor de subscriptie care circulau la fiecare leafa in scopul de a ajuta colegii incercati de diferite necazuri, suspendari, boala, decese, etc. Scopul Asociatiei "LOCOMOTIVA" se pastreaza si in cadrul nou infiintatei societati "EXPRESUL", acesta fiind acordarea de ajutoare in caz de deces, in caz de boala, de somaj, de iesire la pensie..., mijloace prin care se salvau membrii de la umilinta la care erau supusi la vremea respectiva . Fiecare persoana care dorea sa se inscrie in cadrul acestei organizatii trebuia sa indeplineasca anumite conditii care se pastreaza si astazi: Varsta si Starea Civila. Anul 1929 aduce o alta formatiune "UNIREA " - o societate care acorda ajutor de inmormantare pentru muncitorii din "ATELIERILE CFR GRIVITA" - Bucuresti, cu sediul in Str.Siret nr.4 si mutat ulterior in Str.Arad unde funtioneaza si astazi Asociatia "EXPRESUL CFR" care are acelasi scop acordarea de ajutoare de deces. 
Deasupra admiri un carnet de membru al societății Expresul. Asociatia este succesoarea fostelor societati si asociatii feroviare fondate incepand cu anul 1896 si a rezultat din unirea societatilor de ajutor reciproc: "Locomotiva", "Expresul", "Unirea", "Vagonul" , "Caminul CFR Brasov", "Caminul Feroviar din Targu Mures", "Miscarea CFR Galati". Incepand cu anul 1990 societatea si-a luat vechea denumire de "EXPRESUL CFR" , societate de ajutor de deces si a obtinut personalitate juridica. Asociația are ca sfera de activitate si desfasurare intreg teritoriul Romaniei, extinzandu-se in ultimii ani astfel incat a ajuns in prezent sa aiba un numar de 125 de unitati, dintre care : 97 de filiale si sucursale si 28 de agentii si puncte de lucru. 
Căile Ferate Române (C.F.R.) este compania națională de transport feroviar a României. CFR administrează infrastructura, transportul de călători și marfă pe calea ferată din țară. Rețeaua este integrată semnificativ cu alte rețele feroviare europene, oferind servicii paneuropene de transport de pasageri și marfă. CFR, ca instituție, a fost fondată în anul 1880, după ce prima cale ferată pe teritoriul actual al României a fost deschisă în anul 1854. Sus am postat logo-ul Companiei naţionale CFR. 
Judo - Campionatele internaționale ale României - 1991 
Judoul este un sport – artă marțială japoneză modernă. În anul 1882, pornind de la principiile tradiționalului jujitsu și păstrând tehnicile de aruncare și prize ale acestuia, profesorul Jigoro Kano și-a format propriul său stil, care a devenit cunoscut sub denumirea de Kano-ryu, iar mai târziu s-a numit Kodokan Judo.Principiile sale se bazează pe folosirea supleței în locul forței brute, fiind eliminate loviturile și unele luxări periculoase, cum ar fi luxarea degetelor. În judo se folosesc proiectări, secerări, fixări la sol, strangulări și luxări. În anul 1964 judo-ul a devenit probă olimpică. Practicantul judoului se numește judoka. Sala unde se practică judoul se numește dojo. Echipamentul de judo, numit  judogi, a fost introdus de către Kano în anul 1907. 
Sfântul Gheorghe
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (275 sau 280 – decedat 303 D.Hr.) este un sfânt pomenit de aproape toate bisericile tradiționale, anual în data de 23 aprilie. Patron al unui important  număr de țări, regiuni și orașe ale lumii, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Cappadochia, regiune a Turciei de astăzi, într-o familie creștină. Legenda spune că s-a înrolat în armata romană, parcurgând ierarhia militară și remarcându-se  prin îndemânarea cu care mânuia armele. În ciuda decretului împotriva creștinilor, emis de către împăratul Dioclețian în anul 303, Sf. Gheorghe a ales să-și mărturisească public credința creștină. Din ordin imperial, sfântul a fost întemnițat și supus torturii pentru a-și renega credința. Loviri cu sulița, lespezile de piatră așezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălțămintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou și toate celelalte torturi nu au reușit să-l facă să renunțe la credința sa.  
Insigna - Prin cultură la libertate
Interesantă asocierea de termeni: cultură – libertate; cultura: cunoștințe / informații adunate în timp și devenite bun comun pentru un anumit grup de oameni, libertatea: stare de relativa autonomie a indivizilor care compun un anumit grup, care stare oferă întregului grup o mai mare capacitate de adaptare și deci de supraviețuire. În principiu noțiunile sunt direct proporționale, pe măsură ce una dintre ele crește apar condițiile pentru creșterea celeilalte. 

__________ooOoo_________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
Hussein bin Talal (1935 – 1999) a fost suveranului regatului hașemit al Iordaniei între anii 1952 – 1999.
DIN INTELIGENȚA
ȘI SPIRITUALITATEA 
POPOARELOR LUMII
PROVERBE CHINEZEȘTI
  • Fiecare zâmbet te întinerește cu o zi, fiecare oftat te îmbătrânește cu o zi.
  • Un moment de nerăbdare poate nărui o viață întreagă.
  • O carte face cât un lingou de aur.


Două vignete de pe bancnote haitiene

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 13.08.2017

Niciun comentariu: