sâmbătă, 12 august 2017

INFO NUMIS MONDO - 92


1.  Loteria națională a Spaniei a emis unele bilete de loterie prin care prezintă principalele faruri maritime spaniole. Biletul de loterie de mai jos prezintă Farul maritim de la Gorliz.
Farul maritim Gorliz are înălțimea de 21 de metri și a fost construit în anul 1990, fiind unul dintre cele mai moderne faruri spaniole, complet automatizat. El este situat în orașul Gorliz, provincia Byzcaya, comunitatea autonomă Țara Bascilor, pe un deal plin de vegetație înaltă, sub care există mai multe buncăre, galerii și tuneluri subterane. 
Punctul cel mai de jos al galeriilor este 45 de metri sub baza farului. Aceste catacombe au fost construite după războiul civil spaniol, din ordinul generalului Franco, cu prizonieri republicani, pentru a împiedica o eventuală invazie a inamicului de pe mare, protejând astfel gura estuarului Plentzia de la Marea Cantabrică, în perspectiva celui de-al doilea război mondial. Fasciculele luminoase ale farului sunt vizibile din largul mării Cantabrice, de la 49 de mile depărtare. Dacă îți propui să faci o vizită la far îți trebuie o mașină bună (terenul fiind relativ accidentat), bocanci pentru mersul pe jos (relativ 2 kilometri) și o lanternă bună pentru explorarea măruntaielor pământului de sub far.

2.  Statul insular din Oceanul Pacific - Tonga procedează la schimbarea bancnotelor aflate în circulație. Deasupra este reprezentată bancnota veche de 100 dolari tongalezi iar jos cea nouă. Pe aversul bancnotei vechi este reprezentat chipul fostului rege tongalez Tupou V, pe când pe aversul bancnotei noi este reprezentata chipului actualului rege Tupou VI. Pe reversul ambelor bancnote se prezintă o vedere generală a portului Neiafu de pe insula Vava'u.
 
 
Tupou V a fost regele statului Tonga din anul 2006 până la data de 18 martie 2012, el născându-se la data de 4 mai 1948. A fost fiul cel mare al regelui Tupou IV și al reginei Halaevalu Mataʻaho ʻAhomeʻe. Deși nu a fost căsătorit, Tupou V a avut o fiică, 'Ilima Lei Fifita Tohi, născută în 1974. Până să ajungă rege a fost ministru de externe (1979 - 1998). 
Tupou VI este regele statului Tonga, începând cu data de 18 martie 2012, care s-a născut la data de 12 iulie 1969. Este fratele și succesorul regelui Tupou V, care l-a confirmat ca moștenitor prezumtiv al tronului, întrucât nu a avut copii legitimi. Până la întronare a fost Înalt Comisar al statului Tonga în Australia. 
Neiafu este al doilea oraș ca mărime din țară, cu o populație de aproximativ 6000 de locuitori. Acesta este situat lângă portul de refugiu, un port de adâncime pe coasta de sud a insulei Vava’u, principala insulă a arhipelagului Vava'u din nordul statului. Neiafu este centrul administrativ al grupului Vava'u, aici existând birouri guvernamentale, bănci, școli, o secție de poliție și un spital. De asemenea, este un centru important pentru turism, cu multe yahturi care ancorează în portul.
3. Autoritatea bancară centrală a statului arab Siria procedează la schimbarea bancnotelor naționale aflate în circulație. Deasupra este postată vechea bancnotă de 100 de pound iar jos cea nouă. Pe aversul bancnotei vechi este reprezentat chipul regelui Hafez al-Asad și Marea moschee din Damasc, pe când pe aversul bancnotei noi este reprezentat Teatrul antic roman de la Bosra. 
Hafez al-Assad (a fost președintele statului Siria între anii 1971 – 2000. El s-a născut la data de 6 octombrie 1930 într-o familie de 11 copii și a decedat la data de 10 iunie 2000. A fost de asemeni și ofițer de aviație cu cursuri de specializare în Egipt și URSS. A ajuns la putere în urma lovituri de stat pe care a orchestrat-o, având relații de colaborare cu URSS și statele arabe. 
Marea Moschee din Damasc, cunoscută de asemenea și sub numele de Moscheea Omeiadă sau Moscheea Umayyadă, este una dintre cele mai mari și vechi moschei din lume. Ea a fost construită între anii 705 – 715 de către Al-Walid I în stilul arhitectonic omeiad, suferind ulteror nenumărate reparații, modernizări, extinderi. În ciuda numeroaselor restaurări mai mult sau mai puțin corespunzătoare, Marea Moschee din Damasc, este una dintre puținele moschei din perioada de început a islamului care și-a păstrat structura și elementele arhitecturale specifice acelei perioade, stilul arhitectural specific primului secol al islamului nefiind alterat. Curtea ocupă partea nordică a complexului, iar sanctuarul pe cea sudică. Zidurile exterioare s-au păstrat la rândul lor. Cel mai mare dom al moscheii este Domul Vulturilor. Acesta are o înălțime de 36 de metri fiind construit din piatră în urma incendiului din 1893. 
Cele trei minarete ale moscheii sunt alte elemente spectaculoase ale arhitecturii moscheii. Minaretul Miresei, a fost primul construit, fiind situat pe partea de nord a moscheii. Minaretul lui Iisus, se află în colțul estic al moscheii, având o înălțime de 77 de metri, fiind cel mai înalt minaret al moscheii. Cel de-al treilea minaret este cel vestic, construit de sultanul Mamluk Qaitbay în anul 1488.

Teatrul de la Bosra este un teatru antic roman situat în cartierul Dara, orașul Bosra, din vestul Siriei. El s-a construit din bazalt negru undeva în secolul al II-lea D.Hr. Inițial el era situat în afara orașului, dar mai târziu a fost complet închisă de o cetatea Ayyubid. Teatrul are o lungime de 102 metri și are scaune pentru aproximativ 15000 de persoane. Este astfel una dintre cele mai mari construcții păstrate, din civilizația romană antică. Edificiul a fost reabilitat substanțial și în mod profesionist între anii 1947 – 1970.

***

O VORBĂ DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
O PASTILĂ DE UMOR
UN DIALOG EPIGRAMATIC

__________xxx_________

CÂTEVA 
MEDALII ȘI INSIGNE
DIN JUDEȚUL VASLUI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 
Insigna - Batalionul Apărare CBRN (Intervenție la dezastre) 
"General Gheorghe Teleman" - 202 Semper in subsidio
Batalionul 399 Chimic şi-a mutat reşedinţa la 15 octombrie 1953 din garnizoana Sighişoara în garnizoana Făgăraş, apoi Vaslui (7 octombrie 1954) și apoi la Huşi - în octombrie 1956. La Huși Batalionul 399 a fost dislocat în cele două cazărmi lăsate libere de Brigada de artilerie, prima în locaţia de astăzi, unde au fost cazate efectivele militare, şi a doua în actuala Poliţie de frontieră, mai sus de calea ferată, transformată în parc auto. Pavilionul principal, construit „în roşu” în perioada 1926-1928 și destinat Seminarului Teologic din Huşi, a fost vândut în anul 1938 Ministerului Apărării Naționale. Unitatea a fost dotată cu tehnică de proveniență sovietică (autospecialele de decontaminare (degazare), autospeciale ADA pentru degazarea armamentului, instalaţia de etuve pentru degazarea echipamentului, etc.). Batalionul 42 Chimic din Huşi s-a înfiinţat la data de 20 octombrie 1950,  în baza Decretului Consiliului de Stat nr. 87 din 12 octombrie 1950 şi a Ordinului Marelui Stat Major  al  Armatei nr. 123251 din din 18 octombrie 1950,  denumirea sa oscilând de-a lungul timpului: Batalionul 399 Cercetare Chimică şi Degazare, Batalionul 42 Cercetare Chimică şi Degazare, Batalionul 63 Protecţie Antichimică, Batalionul 109 Protecţie Antichimică, Batalionul 202 Protecţie Nucleară, Biologică şi Chimică, Batalionul 202 Apărare Nucleară, Biologică şi Chimică sau Batalionul 202 Apărare  Nucleară, Biologică şi Chimică, Intervenţie la Dezastre "Gheorghe Teleman" (din 1 iunie  2002). Unitatea din Huşi are ca misiuni pe timp de pace: „executarea intervenţiei cu trupe în caz de accident-avarie la Centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă,  executarea serviciului de luptă-supraveghere NBC în zona de responsabilitate, participarea la misiuni  umanitare, intervenţia la dezastre. De altfel, această din urmă misiune e şi cea mai amplă şi cuprinde: cercetarea şi supravegherea zonelor calamitate, participarea la acţiuni de salvare-evacuare (deblocarea şi recuperarea personalului aflat în clădiri distruse, incendiate, recuperare personalului izolat de inundaţii), decontaminarea  populaţiei civile şi acordarea ajutorului medical, depoluarea rezidurilor chimice periculoase. La război, subunităţile batalionului continuă  executarea întregii game de misuni de apărare N.B.C. din timp de pace, participând în plus la neutralizarea și limitarea efectelor acțiunilor elementelor terorist-diversioniste şi la realizarea unor măsuri de asigurare şi protecţie a acţiunilor militare.
(Mihai Eminescu) - 2000 Anul Eminescu 
...Bârlad - Fundația Dr.C.Teodorescu
Mihai Eminescu (nume real Mihail Eminovici) (născut 15 ianuarie 1850 la Ipoteşti, judeţul Botoşani şi decedat la 15 iunie 1889 în Bucureşti) a fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români şi de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literature română. Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea, şi a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinta din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în data de 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuţa din Bucureşti şi apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit în sanatoriul doctorului Şuţu. În 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu – Bucureşti. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române. 
Insigna - Fotbal club Vaslui
F.C.Vaslui a fost un club de fotbal vasluian, care s-a înființat în anul 2002  prin preluarea echipei de fotbal Victoria Galati. Clubul a petrecut cea mai mare parte a existenței sale în Liga I, disputând meciurile de acasă pe Stadionul Municipal Vaslui, care are ocapacitate de 9240 de locuri pe scaune. În anul 2014 clubul a fost retrogradat de Federația română de fotbal în Liga a II-a, întrucât nu a primit licență de Liga I. În plus, echipa se confruntă cu grave probleme financiare, urmată de acumularea datoriilor și lipsă de jucători. Ca urmare a acestei situații, la sfârșitul lunii iulie 2014 conducerea clubului a decis să refuze participarea în Liga a II-a și s-a desființat, însă a fost reînființată și înscrisă în Liga a IV-a de către Asociația de Suporteri ai FC Vaslui. Culorile oficiale ale echipamentului de joc ale clubului au fost galben-verde. În anii de glorie echipa a fost finanțată de cunoscutul om de afaceri vasluian și fostul arbitru internațional – Adrian Porumboiu. 
Muzeul Vasile Pârvan Bârlad
Științe naturale - istorie - artă
75 de ani de activitate muzeistică bârlădeană 
Muzeul „Vasile Pârvan” este un muzeu-clădire monument istoric din Bârlad, amplasat în strada Vasile Pârvan nr. 1. El a fost înființat în data de 10 aprilie 1914, dar a primit denumirea de Muzeul Vasile Pârvan abia în 1957. A debutat cu secția de arheologie-istorie-numismatică și pinacotecă. În anul 1956 a luat ființă secția de științele naturii, iar în 1965 secția denumită Oameni de seamă ai Bârladului. Muzeul a fost creat la inițiativa prof. Stroe Belloescu și a câtorva intelectuali bârlădeni. Pe parcursul existenței muzeului, colecțiile sale s-au îmbogățit grație donațiilor provenite din partea unor mari personalități. În 1993 s-a deschis Muzeul Colecțiilor, în cadrul căruia sunt expuse șase colecții donate pe parcursul celor 84 de ani de preot stavrofor Gheorghe Ursăcescu, prof. Ion Chiricuță, dr. Marcel Vainfeld, col. ing. Ion Negoescu, actrița Clody Bertola, prof. George Ivașcu. Muzeul deține mai multe sedii, cel principal fiind Palatul central, monument de secol al XIX-lea, fost sediu al Prefecturii județului Tutova. Alte sedii sunt: Casa Sturdza, monument datând din 1818, fostă casă particulară; Casa Miclescu, din secolul al XIX-lea, fostă casă particulară. În muzeu sunt conservate și expuse piese de arheologie (depozit de bronzuri, artă statuară neolitică, bijuterii din secolele III - IV), numismatică (tezaure romane și medievale), istorie (documente, carte, arme și accesorii din secolele VII - VIII, piese privind personalități bârlădene), artă (pictură, sculptură, mobilier și tapiserii, ceramică, porțelan, sticlă, bijuterii din secolele XVII - XVIII). Deține bunuri culturale clasate în patrimoniului cultural național (cca. 1600 în 2012). Din 2006 s-a deschis un Observator astronomic, în 2009 un planetariu și din 2011 un cinematograf 3D.
Vasile Pârvan (născut la data de 28 septembrie 1882 în localitatea Perchiu, judeţul Tecuci, astăzi judeţul Bacău - decedat la data de 26 iunie 1927 în Bucureşti) a fost un istoric, arheolog, epigrafist și eseist român. A studiat la  Bucureşti și apoi în Germania, unde s-a specializat în istorie antică. A fost profesor la Universitatea din Bucureşti, membru al Academiei Române și al mai multor academii și societăți științifice din străinătate. S-a preocupat îndeosebi de arheologie, preistorie și istoria civilizației greco-romane. A organizat numeroase șantiere arheologice, dintre care cel mai important este cel de la Histria și a publicat numeroase studii, rapoarte arheologice și monografii, cuprinzând un material documentar vast, valoros și util.  Și-a început activitatea de istoric cu lucrarea de doctorat   Naționalitatea negustorilor din Imperiul roman, considerată de specialiști ca unul din cele mai bune studii despre dezvoltarea comerțului în antichitatea clasică. În scopul rezolvării problemelor legate de istoria Daciei, a organizat o serie de săpături sistematice, îndeosebi în stațiunile arheologice din a doua epocă a fierului. Pe baza rezultatelor parțiale ale săpăturilor a scris Getica, cea mai importantă lucrare a sa (datorită destinului său), o vastă sinteză istorico-arheologică, prin care a readus în prim planul cercetării istorice rolul politic și cultural al daco-geților; unele lipsuri și exagerări (printre care accentuarea rolului sciților și al celților în dezvoltarea culturii geto-dace) nu știrbesc valoarea acestei lucrări. Prin concepția sa istorică idealistă, expusă în studiul sociologic Ideile fundamentale ale culturii sociale contemporane și în eseuri (volumele Idei și forme istorice și Memoriale) a reușit să facă o sinteză a neohegelianismului şi neokantianismului și s-a declarat adversar al șovinismului și al cosmopolitismului. Vasile Pârvan a avut un rol deosebit în crearea noii școli românești de arheologie. El a organizat Şcola română din Roma, instituție pentru perfecționarea tinerilor arheologi și istorici, și a inițiat și condus apariția anuarelor acesteia „Ephemeris Dacoromana” și„Diplomatarium Italicum”, precum și prima serie a revistei Dacia.  
Asociația sportivă Rulmentul Bârlad 1956 - 1986
Rugby - 30 ani
Asociația sportivă Rulmentul, denumire alternativă CS Rulmentul SA este numele clubului fanion de rugby al orașului Bârlad. Echipa de rugby s-a înființat în anul 1956 având numele constructorul, iar clubul C.S. RULMENTUL S.A. Bârlad s-a constituit în anul 1962, an din care activează neîntrerupt în prima divizie de rugby. O vreme echipa a fost finanțată de cunoscuta fabrică de rulmenți din oraș. Culorile clubului sunt alb-albastru, iar stadionul este Rulmentul cu 2000 locuri.
Rugby, scris și rugbi este un sport cu mingea, originar din Anglia. Numele jocului provine de la orașul englez omonim, locul unde s-au formalizat prima dată regulile acestui sport. Mingea cu care se joacă rugby-ul este de formă ovală, motiv pentru care sportul mai este uneori numit „sportul cu balonul oval”. Cele două variante principale sunt rugby în 15 sau rugby în 8 jucători. Rugby se joacă pe un teren dreptunghiular având dimensiunile de 144 × 70 metri maximum, de cele mai multe ori acoperit cu gazon. „Butul” (poarta), sub formă de H, este constituit din doi stâlpi paraleli de 3,4 m în înălțime, la o distanță de 5,6 m, cu o bară transversală aflată la 3 m de sol. Un meci durează 80 de minute, în două reprize de 40 de minute și o pauză de 15 minute. Obiectivul jocului este de a câștiga puncte prin: purtarea și culcarea mingii în terenul de țintă advers (eseu); trimiterea mingii cu piciorul printre buturile adverse; eseu: 5 puncte; transformarea eseului: 2 puncte drop-gol (lovitură de picior căzută): 3 puncte; lovitura de pedeapsă: 3 puncte. Mingea se poate pasa numai înapoi cu mâna, sau și înainte, dacă este lovită cu piciorul. Echipa adversă poate să recupereze mingea printr-un placaj. De obicei asta înseamnă că unul sau mai mulți jucători din echipa opusă prind pe jucătorul aflat în posesia mingii și îl blochează la pământ.  
Vaslui este un municipiu situat în estul României, reședința județului Vaslui din regiunea istorică Moldova, aproape de frontiera cu  Republica Moldova. Orașul are o populație de aproximativ 70000 de locuitori. Se pretinde că orașul Vaslui ar fi fost înființat de bizantini, în amintirea trecerii lor în Dacia Orientală, ocazie cun care i-au dat numele de Basilica, după numele Împăratului Basile Bulgaroctonul (o descriere lui Macarie, în călătoria sa de la Alep la Moscova). La Vaslui s-a constituit de altfel, în secolul al XV-lea, prima școală de artă post-bizantină, care a interpretat datele iconografice bizantine în pictură, broderie, miniatură. Vasluiul este atestat documentar din anul 1375, dar dovezile arheologice demonstrează continuitatea locuirii încă din paleoliticul superior (30.000-8.000 Î.E.N.). Deasupra am postat stema interbelică și actuală a municipiului Vaslui, iar dedesubt câteva fotografii ale unor monumente arhitectonice specifice orașului. Precizez că în perioada comunistă reședința județului a fost orașul Bârlad, asta și deoarece aici s-a născut liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej. Sus am postat stema actuală iar mai jos pozele câtorva interesante monumente de cultură și arhitectură din Vaslui, din vremuri diferite.
Gara
Primăria
Casa de cultură Constantin Tănase 
Casa Mavrocordat
Cercul militar
Hotelul Racova
Mausoleul Peneș Curcanul
Muzeul Ștefan cel Mare
Prefectura

Județul Vaslui este situat în partea de est a țării, provincia istorică Moldova, întinzându-se pe cursul superior și mijlociu al râului Bârlad. Județul face parte din regiunea Nord - Est, în care sunt incluse și județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț și Suceava. Județul Vaslui mai face parte și din Euro-regiunea Siret-Prut-Nistru din anul 2002. Județul se întinde pe o suprafață de 5318 kilometri pătrați, numără aproximativ 455000 de locuitori și are capitala în orașul cu același nume. Ca subunități administrative județul este compus din; 3 municipii - Vaslui, Bârlad, Huși, 2 orașe - Negrești, Murgeni și 81 de comune. Sus am postat harta, stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Vaslui, iar jos fotografiile câtorva frumoase monumente de cultură și arhitectură din județ, din vremuri diferite dar și o carte poștală ilustrată.
Banca Națională a României - Bârlad
Muzeul viticulturii - Huși
Mănăstirea Movila lui Burcel - Miclești
Biserica domnească - Bârlad
Casa de cultură - Bârlad
Gara - Bârlad
Liceul pedagogic Alexandru Vlahuță - Bârlad
Muzeul - Huși
Mănăstirea Mălinești - Gârceni 
Primăria - Bârlad
Școala normală - Bârlad
Spitalul de urgență - Bârlad
Casa Fraenkel - Bârlad
Casa națională Stroe S. Beloescu - Bârlad
Cazarma Regimentului 3 Roșiori - Bârlad
Coloseul Manzavinatos - Bârlad
Gara veche - Bârlad
Institutul de domnișoare - Str. Principală - Bârlad
Hotelul ONT Moldova - Bârlad
Orfelinatul agricol Ferdinand - Zorleni
Piața Ocolului de vite - Bârlad
Piața Sf. Ilie - Bârlad
Sinagoga - Bârlad
Spitalul Elena Beldiman - Bârlad
Statuia lui Roșca Codreanu - Bârlad
Teatrul - Bârlad
Berăria Mănăstireanu - Huși
Episcopia - Huși
Primăria - Huși 
Vedere - Fălciu

________ooOoo_______

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
Abdullah I al Iordaniei (Abdullah ibn Hussein) a fost un emir (1921 – 1946) apoi rege (1946 - 1949) al Transiordaniei și rege al statului Iordania, între anii 1949 – 1951. El a trăit între anii 1882 și 1951, când a fost asasinat. 

DIN INTELIGENȚA
ȘI SPIRITUALITATEA 
POPOARELOR LUMII
PROVERBE JAPONEZE 
  • Să nu-ți fie frică să te îndoi un pic, te vei îndrepta mai drept.
  • Râurile adânci curg liniștit.
  • Când nu ești sigur de caracterul unui om, privește-i prietenii

Câteva ornamente decorative periferice 
de pe acțiuni germane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 12.08.2017

Niciun comentariu: