vineri, 4 august 2017

FRANTISKOVY LAZNE - CEHIA


Aici am postat și alte fotografii reprezentând monumente de
cultură și arhitectură, trimiteri poștale, vederi generale, din 
vremuri diferite localitatea stațiune cehă FRANTISKOVY 
LAZNE, denumire germană FRANZESBAD, regiunea 
KARLOVY VARY, dar și o insignă și un jeton local.
Muzeul auto-moto
Biserica ortodoxă rusă
Hotelul Belvedere
Hotel Dr.Adler
Hotelul Goethe
Hotelul Luisa
Hotelul Otava
Hotelul Radbuza
Hotelul Royal
Hotelul Imperial
Hotelul Metropol
Hotelul Savoy
Hotelul Trilillie
Hotelul Pawlik
Hotelul Jesenius
Statuia lui Franzel
Vederi generale
Trimiteri poștale 
Arhitectură locală
Medalie locală
Jeton local

***

O VORBĂ DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
UN DIALOG EPIGRAMATIC
O PASTILĂ DE UMOR

__________xxx__________

CÂTEVA MEDALII 
ȘI INSIGNE ROMÂNEȘTI
Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.
Sfântul Antonie
Sfântul Antonie cel Mare a trăit în secolul al III-lea și începutul secolului al IV-lea, el fiind socotit a fi întemeietorul vieții monahale. Născut în satul Coma din Egiptul de Mijloc în anul 251, acest mare luminator al credinței a fost fiul unor țărani creștini înstăriți lângă care a cunoscut calea credinței. După moartea părinților săi, întrebându-se despre drumul său în viață,  a auzit în biserică cuvintele lui Hristos: “Dacă voiești să fii desăvârșit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor și vei avea comoara în cer; după aceea, vino și urmează-Mi” (Matei 19, 21). Antonie, punând aceste cuvinte în inima sa, a făcut întocmai și s-a retras în singurătate, devenind părintele duhovnicesc al multor călugari din diversele comunitati monastice din pustia egipteană, cele mai vestite fiind cele din Nitria și Sketis. În anul 310 a făcut o călătorie la Alexandria pentru îmbărbătarea creștinilor prigoniți. În anul 312 el și doi ucenici s-au stabilit în adâncul deșertului, pe muntele Kolzim până la sfârșitul vieții. A mai întreprins încă o călătorie la Alexandria pentru a-și vizita discipolii și mai ales în sprijinul Sfântului Atanasie cel Mare, persecutat de arianiști. A trecut la cele veșnice în anul 356 D.Hr. în deșertul de pe malul drept al Nilului. În clipa morții e vizitat de îngeri prieteni care i-au înveselit ultimile clipe pământene, pentru ca apoi să plece la cer.  
Hristos a înviat din morți cu moarte pe moarte călcând
și celor din mormânturi viață dăruindu-le
Învierea lui Isus Hristos (Învierea Domnului) este un fundament doctrinar și ritual pentru credința creștină - catolică, ortodoxă și reformată. Este practic temelia bisericii pe care o cunoaștem astăzi. Acest eveniment este relatat de scrierile vremii și de apostolii lui Hristos. La început, învierea ca doctrină nu a fost acceptată în Imperiul Roman cu excepția primilor creștini. Învierea lui Iisus Hristos (Paștele) este cea mai mare sărbătoare a mai multor biserici ale lumii, printre care și Biserica ortodoxă română. Învierea domnului este sărbătorită în prima duminică de după prima Lună plină de după echinocțiul de primăvară și diferă de la un cult la altul. Sus am postat o icoană ortodoxă ce redă Invierea lui Isus. Prezint mai jos unele dintre cele mai frumoase obiceiuri de Pași păstrate în anumite zone ale României;
  • In Bucovina, fetele se duc in noaptea de Inviere in clopotnita si spala limba clopotului cu apa neinceputa. Cu aceasta apa se spala pe fata in zorii zilei de Pasti, ca sa fie frumoase tot anul si asa cum alearga oamenii la Inviere cand se trag clopotele la biserica, asa sa alerge si feciorii la ele. 
  • In zona Campulung Moldovenesc, în zorii zilei de duminica, credinciosii ies in curtea bisericii, se asaza in forma de cerc, purtand lumanarile aprinse in mana, in asteptarea preotului care sa sfinteasca si sa bine-cuvanteze bucatele din cosul pascal. In fata fiecarui gospodar este pregatit un astfel de cos, dupa oranduiala stramosilor. In cosul acoperit cu un servet tesut cu model specific zonei sunt asezate, pe o farfurie, simbolurile bucuriei pentru tot anul: seminte de mac (ce vor fi aruncate in rau pentru a alunga seceta), sare (ce va fi pastrata pentru a aduce belsug), zahar (folosit de cate ori vitele vor fi bolnave), faina(pentru ca rodul graului sa fie bogat), ceapa si usturoi (cu rol de protectie impotriva insectelor). Deasupra acestei farfurii se aseaza pasca, sunca, branza, ouale rosii, dar si ouale incondeiate, bani, flori, peste afumat, sfecla rosie cu hrean, si prajituri. Dupa sfintirea acestui cos pascal, ritualul de Pasti se continua in familie.
  • La Calarasi, la slujba de Inviere, credinciosii aduc in cosul pascal, pentru binecuvantare, oua rosii, cozonoc si cocosi albi. Cocosii sunt crescuti anume pentru implinirea acestei traditii. Ei vestesc miezul noptii: datina din strabuni spune ca, atunci cand cocosii canta, Hristos a inviat! Cel mai norocos este gospodarul al carui cocos canta primul. Este un semn ca, in anul respectiv, in casa lui va fi belsug. Dupa slujba, cocosii sunt daruiti oamenilor saraci.
  • O foarte frumoasa datina se pastreaza in Maramures, zona Lapusului. Dimineata in prima zi de Pasti, copiii mai mici de 9 ani merg la prieteni si la vecini sa le anunte Invierea Domnului. Gazda daruieste fiecarui urator un ou rosu. La plecare, copiii multumesc pentru dar si ureaza gospodarilor "Sarbatori fericite!". La aceasta sarbatoare, pragul casei trebuie trecut mai intai de un baiat, pentru ca in acea gospodarie sa nu fie discordie tot restul anului.
  • În Tara Motilor, in noaptea de Pasti se ia toaca de la biserica, se duce in cimitir si este pazita de feciori. Iar daca nu au pazit-o bine, si a fost furata, sunt pedepsiti ca a doua zi sa dea un ospat, adica mancaruri si bauturi din care se infrupta atat "hotii", cat si "pagubasii". Daca aceia care au incercat sa fure toaca nu au reusit, atunci ei vor fi cei care vor plati ospatul.
  • In Moldova, in dimineata urmatoare dupa noaptea Invierii se pune un oua rosu si unul alb intr-un bol cu apa ce trebuie sa contina monezi, copii trebuie sa si clateasca fata cu apa si sa si atinga obrajii cu oualele pentru a avea un an plin de bogatii. 
Insigna - Schi alpin
Schiul este un sport de iarnă care constă în coborârea unor pante înzăpezite pe schiuri prinse de ghetele echipamentului individual. El cuprinde mai multe discipline sportive din care amintesc; schi fond, schi alpin, slalom, sărituri cu schiurile etc. 
Schiul alpin este un sport de iarnă care constă în coborârea unor pante pe zăpadă, prin anumite puncte de trecere obligatorii, numite „porți”, cu schiuri cu legături cu călcâi fix. Schiatul a evoluat de la schiul fond, datorită dezvoltării infrastructurii echipamentelor de transport a oamenilor (teleferice) în stațiunile de munte prin acestea schiorii erau duși până în vârful celor mai înalte pante, astfel încât bucuria coborârii pantelor lungi care altădată erau prea greu de urcat se putea face de mai multe ori. Acest sport este popular oriunde ninge sau există zăpadă combinată cu pante ale munților și infrastructură.
 
Principala preocupare tehnică a schiorilor este cum să își mențină schiurile paralele, direcția de mers și viteza. Pentru un începător să întoarcă sau să oprească schiurile se folosește procedeul numit tehnic „plugul”, dar schiorii mai avansați folosesc alte metode mai avansate, rapide și mai elegante cum ar fi „cristianele”. Pentru a face o cristiană, schiorul trebuie să își rotească genunchii dar în același timp să își mențină corpul într-o poziție în care fața sa fie înainte catre vale, astfel încât numai genunchii și picioarele să se rotească. Această metodă este mult mai rapidă și se folosește la concursurile de coborâre.Ca schior câștigi încredere atunci când schiezi pe o pârtie mai abruptă, mai lungă și mai rapidă. În Europa dificultatea pârtiilor se dă de culori, de la albastre, cele mai ușoare, urmate de roșii și negre, acestea din urmă fiind cele mai dificile. Totuși nu există o regulă peste tot astfel încât fiecare stațiune poate să își determine singură modul de marcare a dificultății pârtiilor. Diferite competiții alpine s-au dezvoltat de când se schiază, cei mai buni dintre schiori participă la Cupa Mondială organizată anual cât și la Olimpiada de iarnă. Competiția sportivă a schiului este împărțită în cinci discipline: slalom, slalom uriaș, superG, coborâre și combinata alpină.
Insigna - Mecanoexportimport București România
Mecano Export-Import SA este o companie românească de frunte care activează în domeniul importului și exportului de material rulant, componente feroviare, echipamente de construcție a drumurilor și multe alte echipamente  industriale esențiale pentru dezvoltarea și menținerea unei economii moderne
Insigna - Mecanoexport
Compania este orientată atât pe piața internă, cât și pe piața de export și are sediu central în București, pe bulevardul Dacia. 
Insigna - Școala militară de muzică "Iacob Mureșianu" 
60 de ani 1936 - 1996 
Școala militară de muzică Iacon Mureșianu este situată în București, bulevardul Iuliu Maniu, nr.13, în sectorul 6. În această instituție militară de învățământ sunt organizate mai multe cursuri de învățare a muzicii militare: învățământ liceal, subofițeri și militari cu termen redus, cursuri formare ofițeri și subofițeri dar și cursuri perfecționare și specializare ofițeri și subofițeri.

__________ooOoo__________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
Sadam Husein (sau Husayn Abd al-Majid al-Tikriti) s-a născut la data de 28 aprilie 1937 în satul Al Awja şi a fost ucis prin spânzurare de către un tribunal al poporului irakian, puternic influienţat de americani, la data de 30 decembrie 2006 la Bagdad). A fost preşedinte al Irakului în perioada anilor 1979 - 2003 şi prim ministru între anii 1979 - 1991 şi 1994 - 2003.

DIN INTELIGENȚA
ȘI SPIRITUALITATEA 
POPOARELOR LUMII
PROVERBE RUSEȘTI
  • În fiecare glumă este şi un sâmbure de adevăr.
  • Iubirea unei mame întrece adâncurile oceanului.
  • Când locuieşti lângă cimitir, nu poţi plânge după fiecare.


Câteva vignete de pe acțiuni spaniole

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 04.08.2017

Niciun comentariu: