duminică, 28 septembrie 2014

ARVILLE - BELGIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură 
și arhitectură din localitatea belgiană ARVILLE 
(în limba valonă ARVEYE)astăzi cartier al orașului ST.HUPERT
provincia LUXEMBURGregiunea VALONIAprecum și 
o vedere generală, un jeton, o medalie și două insigne locale. 
Primăria
Biserica ST.PAUL
Bazilica ST.HUPERT
Biserica ST:GILLES AU PREUX
Muzeul în aer liber FOURNEAU ST.MICHEL
Palatul abațial ST.HUPERT
Arhitectură locală
Castelul
Vedere generală
Jeton local
Set 2 insigne locale de vânătoare
Medalie locală de vânătoare

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
DENIS DIDEROT (1713 - 1784)
scriitor și filozof francez
  • Mai bine să te consumi decât să ruginești!
  • Mi se poate cere să caut adevărul, dar nu să și îl găsesc.
  • Omul cel mai fericit este acela care face fericiți pe cât mai mulți oameni.
______________xxx______________

CÂTEVA INSIGNE ȘI 
MEDALII DIN JUDEȚUL DOLJ

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.

Set 2 insigne - 1750 Pelendava - Craiova 500
În Craiova de azi, cartierul Mofleni, se află ruinele străvechii reședințe a tribului geto-dac al pelilor, Pelendava, care a viețuit aici prin secolul al IV-lea Î.Hr.. Aceasta a fost atestată documentar pentru prima oară pe Tabula Peutingeriană, o hartă probabil din anul 225 D.Hr.. Castrul roman Pelendava este situat în vecinătatea mănăstirii Coșuna, a cărei construcție a fost începută probabil în anii 1442-1443. 
 Pelendava 1750 Craiova 1975
La începutul secolului al II-lea romanii au construit la Pelendava un castru, întâi din valuri de pământ întărit (în timpul împăratului Traian), apoi din piatră și cărămidă (în timpul lui Hadrian). În pisania mănăstirii Coşuna se menționează că la construcția bisericii s-a folosit piatră şi cărămidă de la castru. Datorită protecției castrului roman și a garnizoanei militare, Pelendava romană a cunoscut o viață înfloritoare. 
Deasupra am postat două poze cu rămăşiţele castrului roman Pelendava şi mănăstirea vecină Coşuna din Craiova.
Deasupra am postat o coliţă filatelică emisă de către Poşta Română pentru celebrarea trecerii a 500 de ani de la atestarea documentară a municipiului Craiova. 


Întreprinderea de avioane Craiova * 1972 - 1982
M.I.C.M. - C.N.I.A.R. * A 10-a aniversare
(Ministerul industriei constructoare de mașini)
(Centrala națională a industriei aeronautice române)
Avioane Craiova (fosta Întreprindere de avioane din Craiova) este una dintre întreprinderile aeronautice din România. Fabrica societății este amplasată la Gherceşti, lângă Craiova. 
Compania este constructorul principal al avioanelor IAR-93 şi IAR-99, vezi pozele de mai sus.

Insignă - Liceul Nicolae Bălcescu - Craiova 150 * 1826 - 1976
Colegiul Național „Carol I” este o instituție de învățământ din municipiul Craiova. Școala s-a înființat oficial la 20 mai 1826, însă construcția începe în 1835. La 11 ianuarie 1838 stâlpii școlii se dărâmă din cauza cutremurului. Clădirea se reconstruiește cu mobilier nou și cu un turn cu ceas, lucru neobișnuit pentru o școală. La mobilier se lucrase 12 ani cu o investiție de 300000 lei. În noiembrie 1842, noul local se inaugurează și încep cursurile. Vechiul imobil al liceului era compus din parter și etaj, turnul cu orologiu, sala de festivități, un larg culoar cu ferestre mari spre grădină, cancelaria, internatul, iar la etaj apartamentul directorului. De-a lungul timpului şcoala devine cazarmă, spital, bucătărie, comandament țarist și apoi spital. În 1860 i se adaugă un internat, iar din 1864 devine liceu. În 1885 este numită „Liceul Carol I” prin înalt decret regal. Școala cea nouă s-a construit între anii 1893 și 1895 și a costat peste un milion de lei. Pictorul Francisc Tribalki a pictat frescele din bibliotecă și sala rotundă. Sus am postat logo-ul și o poză a colegiului craiovean. 
Liceul Nicolae Bălcescu - Craiova MCMLXXVI (1976) * 1826 - 1976
Clădirea nouă, cu cupolă, era dotată cu mobilier luxos. Însă și acest local devine spital în timpul primului război mondial. În anul 1948, cu ocazia centenarului revoluției pașoptiste, liceul primește numele de Liceul de Matematică - Fizică Nicolae Bălcescu. În martie 1977, la ora 21:22, profesorii liceului aveau consiliu în sala de festivități când a început cutremurul. Clădirea a fost grav avariată. Specialiștii au propus demolarea clădirii susținând că nu prezintă siguranța necesară. Localul a fost salvat prin intervenția lui Nicolae Ceauşescu, care a hotărât să fie păstrată și consolidată. În 1997 colegiul reia vechiul nume de Carol I.
Nicolae Bălcescu (născut la dat de 29 iunie 1819 în Bucureşti şi decedat la data de 29 noiembrie 1852 în Palermo, Italia) a fost un istoric, scriitor şi revoluţionar român. S-a născut într-o familie de mici boieri, era fiul pitarului Barbu sin Petre şi al „serdăresei” Zinca Petreasca-Bălcescu. Va lua numele de familie al mamei sale, originară din Bălceşti-Vâlcea, în locul celui al tatălui, Petrescu. După doi ani de închisoare pentru o acţiune conspirativă înfiinţează împreună cu Ion Ghica şi Christian Tell organizaţia secretă Frăţia, călătoreşte prin toate teritoriile locuite de români şi studiind istoria acestora. Editează alături de August Treboniu Laurian o revistă de istorie numităMagazin istoric pentru Dacia, apărută începând cu anul 1844.  În Franţa se va implica în revoluţia din februarie 1848, dar inspirat de această revoluţie se întoarce la Bucureşti pentru a participa la revoluţia din 11 iunie, fiind timp de două zile ministru de externe şi secretar de stat al guvernului provizoriu instaurat de revoluţionari. Va fi de partea liberalilor, dorind împroprietărirea ţăranilor şi vot universal. Arestat la 13 septembrie 1848 de autorităţile otomane  reuşeşte să evadeze, plecând în Transilvania de unde este expulzat. În primele luni ale anului 1849, trece prin Trieste, Atena şi ajunge la Constantinopol. Apoi, la Debreţin, se întâlneşte cu Lajos Kossuth, conducătorul revoluţiei maghiare, încercând un aranjament „pacificator” între revoluţionarii români transilvani şi cei maghiari. Kossuth îi face lui Bălcescu o impresie bună şi este de acord cu „proiectul” revoluţionarului român. La 2 iulie  1849 se găseşte la Pesta, unde este semnat „proiectul de pacificare”, un acord româno-maghiar cu revoluţionarii unguri. Avram Iancu şi revoluționarii săi se declară de acord să rămână neutri faţă de acţiunile militare ale maghiarilor, aceştia însă nu îşi respectă promisiunile şi se ajunge din nou la conflict. În acelaşi timp însă trupele imperiale contrarevoluţionare habsburgice şi ruse intră în Transilvania şi revoluţia maghiară condusă de Kossuth este înfrântă. Ca istoric, marea sa operă a fost „Românii supt Mihai-Voievod Viteazul”, pe care a scris-o în exil, începând cu 1849, rămasă în manuscris şi publicată de Alexandru I. Odobescu în 1861 – 1863. Se exilează la Paris unde încearcă să coaguleze forţele revoluţionare europene aflate în exil, pentru întemeierea unei confederaţii europene. Grav bolnav se stabileşte la Palermo, în Sicilia, la hotelul „Alla Trinacria”. Moare de tuberculoză la vârsta de 33 de ani. Poza lui Bălcescu aplicată aici este un portret din anul 1851 executat de către pictorul Gheorghe Tătărăscu.  

Insignă - Școala de fotbal Gică Popescu
Școala de Fotbal Gică Popescu este o academie de fotbal din Craiova, destinată descoperirii și pregătirii tinerilor pentru fotbalul de performanță. Școala are în componență 12 echipe de juniori, Complexul sportiv al școlii se întinde pe o suprafață de 50000 de metri pătrați și dispune de șase terenuri de antrenament, dintre care trei cu gazon natural, un teren cu gazon artificial și două pentru minifotbal. Baza materială a complexului este formată din două corpuri de clădiri, în care se regăsesc, printre altele, o sală de forță, un minihotel cu 12 camere și o bucătărie cu sală de mese. 
Gheorghe Popescu, cunoscut mai ales ca Gică Popescu , născut la dat de 9 octombrie 1967 la Calafat, a fost un mare fotbalist român și impresar român, acum aflat la închisoare pentru înșelăciune și evaziune fiscală. A participat cu echipa națională de fotbal a României la trei turnee finale ale Campionatelor mondiale (1990, 1994 și 1998) și la două ale Campionatelor europene de fotbal (1996 și 2000). De-a lungul carierei a jucat la următoarele echipe; Universitatea Craiova, Steaua București, PSV Eindhoven-Olanda, Tottenham Hotspur-Anglia, FC Barcelona-Spania, Lecce-Italia și Galatasaray-Turcia. A fost căpitanul celebrei echipe FC Barcelona, cu care a câștigat Cupa Cupelor.  După retragerea din fotbal, a intrat în afaceri și și-a deschis propria școală de fotbal la Craiova. Gheorghe Popescu deține un holding alcătuit din zece firme, cu proiecte în domeniile hotelier și imobiliar-birouri, spații comerciale și residential, în 2008 având o avere de aproximativ 40 milioane de euro.

Municipiul Craiova (în germană Krajowa 1718-1739) este reședința județului Dolj, denumită și „capitala Olteniei”. Conform ultimului comunicat al Institutului Național de Statistică, în anul 2009 orașul avea o populație de 298643 de locuitori. Municipiul Craiova este situat în sudul României, pe malul stâng al Jiului, la ieșirea acestuia din regiunea deluroasă, la o altitudine cuprinsă între 75 și 116 m. Craiova face parte din Câmpia Română, mai precis din Câmpia Olteniei care se întinde între Dunăre, Olt și podișul Getic, fiind străbătută prin mijloc de Valea Jiului. Prima atestare documentară a orașului provine din anul 225, pe documentul istoric Tabula Peutingeriană. Sus este reprezentată stema municipiului Craiova şi joc monumente de cultură și arhitectură ale orașului. 
Prefectura
Biserica SF.TREIME
Biserica SF.DUMITRU
Primăria
Universitatea
Facultatea de medicină
Palatul VORVORENI
Vedere poștală

Dolj este un județ în provincia istorică Oltenia din partea sudică a României,aflat în regiunea cea mai mănoasă și roditoare a Câmpiei Dunării și a Olteniei, într-o zonă ce a oferit, de-a lungul timpului, condiții de climă și mai ales sol, dintre cele mai prielnice. Județul se întinde pe 7414 km.p., numără aproximativ 734000 de locuitori având capitala în municipiul Craiova. Din punct de vedere administrativ județul se compune din; 3 municipii - Craiova, Băilești și Calafat, 4 orașe - Bechet, Dăbuleni, Filiași și Segarcea precum și 103 comune. Sus am postat harta, stemele comunistă și actuală ale județului Dolj precum și câteva locuri de vizitat în acest județ.
Grădina botanică - Craiova
Crama Segarcea
Lacul Bistreț
Rezervația de bujori sălbatici Plenița
Rezervația ornitologică Ciuperceni 
Mănăstirea Gura Motrului

_______________ooOoo________________

O DECORAȚIE MILITARĂ
ROMÂNEASCĂ ȘI BREVETUL SĂU
Ordinul "Meritul Militar" clasa a II-a și Brevetul său, conferite
de către Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România
locotenent colonelului Stelian D.Chifu, pentru 20 de ani vechine
în cadrele permanente ale Ministerului Afacerilor Interne.
Baza legală; Decretul nr.340 din 6 octombrie 1971
Pe brevet se distinge semnătura președintelui 
Consilului de Stat - Nicolae Ceaușescu.  

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni poloneze

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american 


MOUSAIOS - 28.09.2014

Niciun comentariu: