luni, 17 martie 2014

AMPSIN (AMSIN) - BELGIA



Mai jos am postat și alte fotografii din localitatea 
belgiană AMPSIN (denumirea valonă AMSIN), 
în prezent parte a comunei AMAY
provincia LIEGE, regiunea VALONIA.

Gara
Cariera și cuptoarele de var
Uzina 

***

CELEBRITĂȚI ALE LUMII
DESPRE MEDICI 
ȘI ACTUL MEDICAL
GREGOR FISCHER 
comedian scotian - născut 1953
 Dacă o parte a corpului nu se înnegrește și nu cade,
se consideră că e de prost gust să-l deranjezi pe medic.

FINLEY PETER DUNNE
umorist american (1867 - 1936)
 
Cum se face că poți să descifrezi întotdeauna
nota de plată a medicului, dar nicioadată rețeta?

JULES ROMAIN
scriitor francez (1885 - 1972)
 Fiecare om se simte bine,
dar e de fapt un bolnav care se neglijează.

____________xxx____________

CÂTEVA INSIGNE 
ȘI MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă sportivă - C.S.M. Sibiu  
(Clubul Sportiv Municipal)
C.S.M. Sibiu a fost înfiinţat în anul 1959 sub denumirea de Clubul Sportiv Muncitoresc Sibiu prin hotărârea nr.512 din 16.11.1959 al Uniunii de Cultură Fizică şi Sport a Republicii Populare Române. Obiectivul principal atât la momentul înfiinţării, cât şi în prezent, este promovarea sportului de înaltă performanţă. Primele secţii sportive au fost cele de atletism, judo, box, rugby și haltere, de-a lungul timpului,  alăturându-se călăria, săriturile în apă, schiul, tenisul, handbalul, voleiul etc. În prezent, CSM SIBIU are un număr de 184 de sportivi legitimaţi, 11 antrenori şi 10 sportivi componenţi ai loturilor naţionale. Sus am postat logo-ul CSM Sibiu.
Sibiu, arhaic Sibiiu, popular Sâghii, (în germană Hermannstadt, în maghiară Szeben, Nagyszeben, în latină Cibinium) este reședința de județ și cel mai mare municipiu al județului Sibiu, România. Sibiu este un important centru cultural și economic din sudul Transilvaniei, cu o populație de aproximativ 155000 de locuitori. În vremea romană, zona Sibiului era cunoscută sub denumirea de Cibiniensis sau Cibinium, de aici derivând numele râului ce trece prin oraș (Cibin) și denumirea românească a orașului. În zona actualului cartier Gușterița a existat o așezare romană numită Cedonia. Sibiul a fost fondat pe locul unei mai vechi așezări, probabil slave, imediat după mijlocul secolului al XII-lea de către coloniști sași din teritoriul Rin-Mosela. Prima mențiune a cetății este făcută în anul 1191 sub numele Cibinium într-un document ecleziastic de la Vatican. Prima atestare documentară în forma Hermannstadt datează din anul 1223. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală precum și poza Primăriei municipiului Sibiu. 

Insigna - Asociația română pentru înaintarea și răspândirea științelor 
Asociația română pentru înaintarea și răspândirea științelor a luat ființă în anul 1902 prin transformarea Societății Române pentru Științe 

Io Mircea, Mare Voievod și Domn al Țării Românești
600 de ani 1386 - 1986
Societatea numismatică română - Secția C.C.A. 1986
(Casa Centrală a Armatei)
"Tot ce mișcă-n țara asta, râul, ramul 
Mie prieten numai mie..." - Mihai Eminescu
Mircea cel Bătrân (născut în anul 1355 şi decedat la data de 31 ianuarie 1418), voievod al Ţării Româneşti între 23 septembrie 1386 – noiembrie 1394 sau mai 1935, şi încă odată între ianuarie 1397 – 31 ianuarie 1418, a fost un domnitor al Ţării Româneşti. El a fost fiul lui Radu I şi fratele lui Dan I pe care l-a urmat la tron după moartea acestuia. În actele oficiale apare ca „În Hristos Dumnezeu, binecredinciosul şi de Hristos iubitorul şi singur stăpânitorul, Io Mircea mare voievod şi domn....”. În istoriografia română apare şi sub numele Mircea cel Mare.

Inaugurarea Centrului "Mihai Eminescu" din Bârlad - 15 ianuarie 2011
Consiliul municipiului Bârlad - Primăria Bârlad
Fundația culturală "Dr. C-tin Teodorescu"  
Mihai Eminescu (nume real Mihail Eminovici) (născut 15 ianuarie 1850 la Ipoteşti, judeţul Botoşani şi decedat la 15 iunie 1889 în Bucureşti) a fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români şi de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literature română. Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea, şi a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinta din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în data de 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuţa din Bucureşti şi apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit în sanatoriul doctorului Şuţu. În 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu – Bucureşti. A fost ales post-mortem (28 oct.1948) membru al Academiei Române.
Pe data de 15 ianuarie 2011, la împlinirea a 161 de ani de la naşterea Luceafărului culturii româneşti, a fost inaugurat Centrul “Mihai Eminescu” Bârlad. Noua instituţie de cultură a luat fiinţă ca urmare a colaborării Fundaţiei Culturale „Dr. Constantin Teodorescu” cu Primăria şi Consiliul Local Bârlad. Ctitorii acestui aşezământ spiritual sunt primarul Constantin CONSTANTINESCU şi Dr. Constantin TEODORESCU. Casa Roșie reprezintă unul dintre simbolurile arhitecturale ale Bârladului. Clădirea a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea cu destinaţia de locuinţă pentru directorul Şcolii Normale “Principele Ferdinand”, pedagogul Ioan Popescu, mare personalitate a Bârladului, fiind cel ce a pus bazele învăţământului pedagogic. În perioada regimului comunist, imobilul a avut mai multe destinaţii precum grădiniţă, creşă şi pentru o scurtă perioadă de timp secţie de spital, dar după 1990 a fost lăsat în paragină, fiind pe punctul de a se autodemola.Salvată din faţa buldozerelor, dar imposibil de protejat de stihia cutremurelor, clădirea, înscrisă în Lista naţională a monumentelor de arhitectură, clasa B, a necesitat urgent consolidarea pentru a mai exista în peisajul oraşului. Iniţiatorul înfiinţării Centrului “Mihai Eminescu” Bârlad, Dr. Constantin TEODORESCU, timp de 40 de ani, a adunat un patrimoniu impresionant închinat lui Eminescu şi identităţii culturale româneşti. Bunurile sunt constituite în colecţia ce-i poartă numele, fiind oferite cu generozitate municipiului Bârlad.Colecţia constă în: aproximativ 200 de lucrări plastice (grafică, pictură, sculptură tapiserii, xilogravuri etc.),  5800 de volume, dintre care 2100 cu şi despre Mihai Eminescu, publicate de la prima apariţie din timpul vieţii marelui poet (1884) şi până în prezent; fotocopii după manuscrisele şi alte documente ale poetului sau legate de existenţa acestuia editate de Academia Română; peste 500 de exemplare de reviste literare; Lada lui Eminescu în care îşi ţinea manuscrisele; numeroase discuri, casete audio şi CD–uri cu romanţe pe versurile lui Mihai Eminescu sau inspirată din creaţia Luceafărului. Pentru o ilustrare cât mai completă a valorii creaţiei eminesciene, ca sursă inepuizabilă de inspiraţie, colecţia mai conţine 150 de medalii şi insigne, dar şi numeroase exponate de cartofilie şi filatelie, maximafilie cu tematică Eminescu, realizate de-a lungul timpului pentru a marca diverse momente închinate poetului.
Bârlad este un municipiu din judeţul Vaslui, Moldova, România, Regiunea de dezvoltare de SE, care la recensământul din 2002 avea o populație de 69066 locuitori. Intensa activitate meșteșugărească a dus la dezvoltarea economico-socială timpurie a localității care a devenit centrul politico-administrativ acelui stat medieval cunoscut în izvoarele vremii sub numele de Țara Berladnicilor ("Terra Berladensis", cum apare în unele izvoare bizantine și în unele acte emise de cancelaria papală). În anul 1174 este datată prima mențiune documentară a orașului Bârlad, centrul unei formațiuni politice locale ce cuprindea partea de mijloc și de sud a Moldovei. Mai sus am postat stemele comunistă şi actuală ale municipiului Bârlad și o poză cu Primăria Bârlad.

Insigna patriotică - Regele Carol II
Carol al II-lea, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (născut 15 octombrie 1893 şi decedat la 4 aprilie 1953) a fost rege al României între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940, când a trecut prerogativele sale regale în favoarea fiului său Mihai. Cunoscut şi sub numele de Carol Caraiman, nume ales de tatăl său Ferdinand şi folosit de Carol după ce a fost dezmoştenit şi radiat din Casa Regală a României (între 1925 şi 1930) în urma renunţării lui Carol la calitatea de Prinţ Moştenitor. Carol este fiul cel mare al regelui Ferdinand al României şi al soţiei sale regina Maria.

_____________ooOoo______________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
5000 franci 1984 - Insulele Comore
Said Mohamed Cheikh a fost un politic care a trăit în perioada anilor 1904 - 1970 și a condus guvernul statului Comore între anii 1962 - 1970. 

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni germane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 17.03.2014

Niciun comentariu: