sâmbătă, 29 septembrie 2012

Ro - M - oN 43


În această articol al secţiunii Ro - M - oN (monede româneşti) pot fi admirate câteva machete de monede româneşti comemorative (jubiliare) care nu au înscrisă o valoare nominală. Se cunosc exemplare confecţionate din diferite metale (argint, bronz, cupru sau bimetal). 

Aici sunt reprezentate machete de monede 1998, hocheişti - A XIX-a  Ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Nagano, Japonia din anul 1998. De fapt, la Nagano, în anul 1998 a avut loc A XVIII-a Ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă. Este posibil ca totul să se explice printr-o eroare a Monetăriei statului român ?!

Aici sunt reprezentate machete de monede 1998, patinator - A XIX-a Ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Nagano, Japonia din anul 1998. De fapt, la Nagano, în anul 1998 a avut loc A XVIII-a Ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă. Este posibil ca totul să se explice printr-o eroare a Monetăriei statului român ?! 

A XVIII-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă s-a desfășurat la Nagano, în Japonia, în perioada 7-22 februarie 1998. Aici au participat 2176 sportivi din 72 de state, la 72 de probe sportive. Emblema jocurilor a fost o floare ale cărei petale reprezentau în mod stilizat atleți ai sporturilor de iarnă. Această ediţie a jocurilor rămâne în istorie prin următoarele evenimente sportive:
  • Pentru prima dată, la bob masculin de 2 persoane, după patru manșe, echipajele Italiei și Canadei n-au putut fi departajate, ambele țări primind medalia de aur.
  • Norvegianul Bjorn Daehlie cucerește trei medalii de aur în proba de schi nordic și devine primul sportiv de la Jocurile de iarnă care câștigă în întreaga carieră 12 medalii olimpice.
  • Schioara italiană Deborah Compagnoni devine, după victoria de la slalom uriaș, primul schior alpin care câștigă medalii de aur la trei ediții diferite.
România a participat cu o delegație de 17 sportivi (5 femei și 12 bărbați), iar cel mai bun rezulatat este faptul că Eva Tofalvi s-a clasat pe locul 11 în proba de biatlon 15 km
.
***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAŢĂ
de Ion Moraru - Galaţi

JOC TRADIŢIONAL ROMÂNESC

Mi-a rămas şi azi în minte
Popularul nostru joc,
Viaţa merge înainte,
Noi, …pe loc, pe loc, pe loc!

CARACTERIZARE

Cu lacrimi tremurânde în privire
Azi, păcălit de fel de fel de “poame”,
Românul nostru, răbdător din fire,
Mai e acum şi…răbdător de foame!

_____________xxXxx____________

CÂTEVA INSIGNE ŞI

MEDALII ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

Expoziţia Târgul Moşilor - 1926
Ferdinand I - Rege al românilor
Primăria oraşului Bucureşti 
Patria şi dreptul meu
Prin muncă la lumină
Această medalie a fost confecţionată 
din argint şi are diametrul de 41 de mm.

Expoziţia anuală de la Târgul Moşilor
din Bucureşti - luna mai 1905 
Primar M.G.Cantacuzino 
Primăria oraşului Bucureşti
Patria şi dreptul meu
Ca răsplată muncii
Medalie de expozant - Emanoil Vasilescu
Această medalie a fost confecţionată 
de gravorul bucureştean Carniol, 
din bronz şi are diametrul de 65 mm. 

(Carol I - Rege al României)
Din înţeleptele cuvinte ale M.S. Regelui Carol I:
"Din Carpaţi, peste Dunăre, la Balcani"  
Această medalie a fost confecţionată 
de către gravorul român O. Negreanu,  
din argint şi are diametrul de 38 mm.

(Carol I - Rege al României)
(Trecerea Dunării)
Această medalie a fost confecţionată 
din bronz şi are diametrul de 38 mm.
Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut 10 aprilie 1839 la Sigmaringen şi decedat 10 octombrie 1914 la Sinaia) a fost domnitorul apoi regele României, care a condus Principatele Române şi apoi România, după abdicarea lui Alexandru Iona Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 şi 1914 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii. În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşti), Carol I a obţinut independenţa ţării, căreia i-a şi crescut imens prestigiul, a redresat economia şi a pus bazele unei dinastii. A construit la Sinaia castelul Peleş, care a rămas una dintre cele mai vizitate atracţii turistice ale ţării. După războiul ruso-turc, România a câştigat Dobrogea, iar Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă, care să lege noua provincie de restul ţării.


______________ooOoo____________

Dahomey - Acţiune - Modele diferite 
Compania franceză de cale ferată din Dahomey

Câteva ornamente decorative marginale de pe acţiuni germane

con_dorul@yahoo.com




Niciun comentariu: